از عرضه ی اولین سری کنسول های بازی Sony Interactive Entertainment تا اخرین سری آن، حدود 26 سال زمان می گذرد. طی این سال ها پیشرفت تکنولوژی و صنعت بازی سازی همگام با هم رشد کرده اند و امروزه ما شاهد تحول عظیمی نسبت به گذشته هستیم . در این مقاله به بررسی سیر پیشرفت دسته های کنسول های شرکت سونی پرداخته ایم.با ما همراه باشید.
SCPH-1010
عرضه ی کنسول Playstation 1 در سال 1994 انقلاب عظیمی در صنعت بازی به پا کرد چرا که تجربه متفاوتی را برای بازیکنان به ارمغان آورد.طراحی دسته ی این کنسول با مدل SCPH-1010 برگرفته از دسته ی کنسول نسل چهارمی شرکت نینتندو(Super NES) است اما تفاوت هایی نیز در آن وجود دارد.وجود دکمه های L و R در پشت دسته و استفاده از علائم از این تفاوت ها به شمار میرود.طراح این دسته تیو گوتو می باشد و دلیل استفاده از علائم دایره و ضربدر به معنای بله و خیر(در بازی برای تایید و لغو استفاده می شود) و علامت مثلث به معنای نمای دید و مربع که به شکل کاغذ است، برای دسترسی به منو قرار داده شده اند.
DualShock 1
در سال 1997 شرکت سونی از دسته ی جدید خود تحت عنوان DualShock با مدل(SCPH-1200) رونمایی کرد. نام ((دوال)) از دو استیک موجود در دسته و ((شاک)) از لرزشی که انتقال می دهد گرفته شده است. این دسته ی آنالوگ ، قادر به ارائه بازخورد لرزش است. براساس اتفاقاتی که در بازی روی می دهد این لرزش ها قابل انتقال به بازیکن است. (اگر بازی از آن پشتیبانی کند) موتور چپ بزرگتر و قدرتمندتر از موتور سمت راست است ، به طوری که دارای سطح مختلفی از لرزش هستند. وجه تمایز این دسته با دسته ی Rumble Pak کنسول نینتندو 64 در این است که رومبل پک فقط از یک موتور استفاده می کند. رومبل پک برای عملکرد ارتعاش از باتری استفاده می کند اما دوال شاک از برق تأمین شده توسط پلی استیشن استفاده می کنند.
DualShock 2
سونی در سال 2000 کنسول Playstation 2 را روانه ی بازار کرد و همراه با آن DualShock 2 را با مدل(SCPH10010) معرفی کرد. دسته آنالوگ دوال شاک 2 تقریباً با دسته آنالوگ دوال شاک قبلی یکسان است و دارای چند تغییر جزئی ظاهری است. دارای موقعیت پیچ های متفاوت است و یک پیچ کمتر دارد. یک لوگو آبی رنگ دوال شاک 2 به قسمت بالای دسته اضافه شده است و دارای استیک های آنالوگ نسبتا سفت تری در مقایسه با دوال شاک 1 است.
Sixaxis
Sixaxis یک دسته بی سیم است که سونی همراه با کنسول بازی ویدیویی PlayStation 3 در سال 2006 معرفی کرد و تا سال 2008 به عنوان دسته رسمی کنسول باقی ماند و سپس توسط DualShock 3 جایگزین شد. در ابتدا قرار بود DualShock 3 همراه با عرضه کنسول پلی استیشن 3 معرفی شود اما سونی درگیر یک دادخواست مربوط به نقض حق ثبت اختراع ادعا شده توسط Immersion در سال 2004 شد. این دو شرکت در مورد فن آوری بازخورد لمسی که در دسته های قبلی پلی استیشن استفاده می شد اختلاف داشتند. نبرد حقوقی منجر به تصمیم برای حذف قابلیت های ارتعاشی از طراحی اولیه دسته PS3 شد و Sixaxis معروف شد. اصطلاح "sixaxis" برای اشاره به فناوری حس حرکت در دسته های PlayStation 3 استفاده شد و این امکان را به وجود می آورد که در 6 جهت آزادانه حرکت اتفاق بیافتد. به دلیل دادخواست نیز از موتور های سنگین در دسته استفاده نشد و دسته سبک تر از DualShock های قبلی بود. تغییر دیگر آن نسبت به دسته های قبلی پلی استیشن قابلیت اتصال بی سیم به وسیله ی بلوتوث بود ولی برای اتصال اولیه به دستگاه ،کابل USB مورد نیاز بود. این دسته دارای یک باتری قابل تعویض لیتیوم یونی 3.7 ولت داخلی است که با شارژ کامل میتوان تا 30 ساعت بازی کرد. همچنین دسته را می توان از طریق یک رابط USB mini-B که در بالای دسته قرار دارد به کنسول متصل کرد و این امکان را فراهم میکند تا دسته در هنگام کمبود باتری نیز مورد استفاده قرار گیرد.این امر در مورد DualShock 3 نیز صدق می کند. در بالای دسته در یک ردیف، چهار LED وجود دارد که برای شناسایی و تشخیص چندین دسته بی سیم استفاده می شود که مشابه قابلیت های موجود در دسته های Wii و ایکس باکس 360 است. از آنجا که PlayStation 3 حداکثر از 7 دسته پشتیبانی می کند ، اما دسته فقط از 4 LED برخوردار است ، دسته های 5 ، 6 و 7 به عنوان مجموع دو نشانگر دیگر نشان داده می شوند. (به عنوان مثال دسته 5 همزمان با چراغ های "4" و "1" نشان داده می شود)
DualShock 3
شرکت سونی یک سال پس از عرضه شدن کنسول Playstation 3 ، در جریان نمایش Tokyo Game Show از دسته ی بی سیم DualShock 3 خود با مدل(SCPH-98050/CECHZC2) رو نمایی کرد که جایگزین دسته ی Sixaxis شد. منبع اصلی برق آن یک باتری قابل تعویض لیتیوم یونی 3.7 ولت داخلی است که قادر به ذخیره 570 میلی آمپر ساعت است که با شارژ کامل می توان تا 30 ساعت بازی کرد. DualShock 3 همچنین می تواند از طریق یک رابط USB mini-B که در بالای دسته قرار دارد با کابل USB به دستگاه متصل شود. همراه با عرضه مدل "Slim" پلی استیشن 3 ، سونی نسخه جدیدی از DualShock 3 (A1) را منتشر کرد که در هنگام اتصال از 5.0 ولت در 500 میلی آمپر استفاده می کند ، اما همچنان حاوی یک باتری 3.7 ولت است. DualShock 3 با استفاده از براکت های پلاستیکی اضافی بین دکمه های L1 / R1 و محرک های L2 / R2 (افزایش سختی دسته) ، چراغ های نشانگر را مستقیماً به صفحه متصل می کند و دارای طرح های رنگی کمی اصلاح شده است. دوال شاک 3 در رنگ های مختلفی نظیر سیاه،نقره ای،سفید سرامیکی ،سفید کلاسیک،آبی متالیک،قرمز، صورتی،زیتونی ،آب نبات آبی (آبی روشن)،قرمز زرشکی و آبی کیهانی (آبی شفاف) تولید شده است.
DualShock 4
عرضه ی کنسول نسل هشتم سونی با معرفی سری جدید دسته ی دوال شاک همراه بود.در سال 2013 همراه با عرضه ی کنسول PS4 دسته ی بازی DualShock 4 با مدل (CUH-ZCT1) نیز روانه ی بازار شد.این دسته نسبت به نسل های قبل خود دچار تغییرات زیادی شده بود. از ویژگی های جدید آن می توان به وجود یک صفحه لمسی خازنی دو نقطه ای در قسمت جلوی دسته اشاره کرد که می توان آن را فشار داد. این دسته از تشخیص حرکت از طریق ژیروسکوپ سه محوره و شتاب سنج سه محوره و ارتعاش پشتیبانی می کند.همچنین دارای یک باتری قابل تعویض همراه با قابلیت شارژ 3.7 ولت ، 1000 میلی آمپری لیتیوم یونی است که می تواند در حالی که سیستم در حالت استراحت است ، شارژ شود. وزن آن 210 گرم و ابعاد آن 162 میلی متر×52 میلی متر×98 میلی متر(6.4 ×2.0 ×3.9 اینچ) است.همچنین به دلیل وجود پد لمسی در جلوی دسته ، لوگو سونی دیگر وجود ندارد.
بالای دسته بازی دارای یک نوار سبک با سه LED است که در رنگ های مختلف روشن می شوند و از آن برای شناسایی بازیکنان با تطبیق رنگ شخصیت هایی که در یک بازی کنترل می کنند، استفاده می شود. این دسته دارای چندین درگاه اتصال ورودی و خروجی است: جک هدست استریو (اتصال 3.5 میلی متری OMTP TRRS) ، پورت میکرو USB و پورت داخلی. می توان آن را با استفاده از کنسول ، با استفاده از یک ایستگاه شارژ اختصاصی یا از طریق microUSB با استفاده از یک شارژر مستقل شارژ کرد. همچنین شامل یک بلندگوی مونو ، مانند Wii Remote است. دسته DualShock 4 دارای دکمه های زیر است: دکمه PS ، دکمه Share ، دکمه Options ، دکمه های جهت ، دکمه های عملکرد (مثلث ، دایره ، ضربدر، مربع) ، دکمه های R1 / L1 ، محرک های R2/L2 ، دکمه های کلیک آنالوگ استیک (L3 / R3) و یک پد لمسی.دکمه های Start و Select در یک دکمه به نام Options ادغام شده اند.استفاده از دکمه اختصاصی Share به بازیکنان اجازه می دهد تصاویر و فیلم ها را از تجربیات گیم پلی خود ذخیره کنند. جوی استیک ها و محرک ها بر اساس ورودی توسعه دهنده دوباره طراحی شده اند ، در حالی که سطح برآمدگی جوی استیک ها اکنون دارای یک حلقه بیرونی است که درپوش های گنبد محدب را احاطه کرده است. DualShock 4 اصلی در رنگ های جت مشکی ، سفید یخچالی ، استتار شهری ، آبی موج دار (پشت مشکی) ، قرمز ماگما (پشت مشکی) ، طلایی ، نقره ای و مشکی استیل موجود است.
DualShock 4 (CUH-ZCT2) جدید در رنگ های نقره ای ، نارنجی غروب آفتاب ، کریستال ، کریستال قرمز ، کریستال آبی ، سیاه استیل ، آبی نیمه شب ، مس فلزی ، سبز آلپ و آبی توت تولید شده است.
DualSense
جدید ترین دسته ی سونی برای PS5 درتاریخ 7 آوریل(19 فروردین) سال 2020 رونمایی شد. این دسته بر پایه ی DualShock طراحی شده است اما با پیشرفت هایی که توسط طراحان اعمال شده است.
بر خلاف دسته های قبلی ، DualSense دارای یک طرح رنگ آمیزی دو رنگ (پوسته ی اول سفید با پوسته ی زیرین مشکی) و دکمه های تک رنگ است که برخلاف همیشه در رنگ های مختلف طراحی نشده است. نوار نور از بالای دسته به لبه های چپ و راست صفحه لمسی منتقل شده است.همچنین روی پوسته ی سفید دسته به صورت ریز طرح های مثلث،مربع،دایره و ضربدر وجود دارد که به طراحی هرچه قشنگ تر آن کمک کرده است.
در حالی که دسته تعداد دکمه های DualShock 4 را حفظ می کند ، دکمه "Share" به دکمه ی "Create" تبدیل شده است که با تمرکز بیشتر بر ایجاد محتوا برای به اشتراک گذاشتن با دیگران استفاده شود. این دسته دارای بازخورد لمسی قوی از طریق محرک های سیم پیچ است که هدف آن ارائه بازخورد بهتر در بازی است. اسپیکر دسته بهبود یافته است و اکنون با یک میکروفون داخلی تقویت شده است که به بازیکنان اجازه می دهد بدون استفاده از هندزفری با دیگران صحبت کنند. این دسته دارای محرکهای سازگار است که می تواند مقاومت در برابر پخش کننده را در صورت لزوم تغییر دهد و از تجربه ای مانند کشیدن پیکان از کمان پشتیبانی کند.اتصالات شامل یک جک صوتی 3.5 میلی متری و USB-C است که جایگزین پورت microUSB در DualShock 4 شده است .ظرفیت باتری نیز نسبت به نسل قبل خودش بهبود یافته است. همچنین ، قطعه پلاستیکی سیاه بدون هیچ گونه شکستگی و آسیب ، به راحتی قابل جدا شدن است و می توان آن را با رنگ های دلخواه شخصی سازی کرد.
هدف شرکت سونی از گذشته تا کنون این بوده است که با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا،بستری برای کاربران خود فراهم سازد تا آن ها بتوانند تجربه ی لذت بخشی از بازی های ویدیویی داشته باشند.به نظر شما تا چه اندازه در راستای این هدف موفق بوده اند؟ نظر شما در رابطه با این سیر تکاملی چیست؟
مشتاق دیدن نظر شمائیم